Zvládnout truchlení pomůže obyvatelům Plzně poradna pro pozůstalé

19. březen 2014

Univerzita třetího věku nabízí kromě studia i doprovázení pozůstalých. Tuto službu mohou využít nejen posluchači, kteří na univerzitě studují, ale i ostatní, kteří ztratili blízkou osobu. Nabízí popovídání, ale i doprovod na hřbitov nebo do pohřební služby.

„Co radit někomu, kdo ztratil celoživotního partnera, dítě nebo někoho ze svých blízkých,“ říká tajemnice poradny Magdalena Edlová.

Lidé podle ní potřebují především nebýt sami, mít si s kým promluvit.

„Většina pozůstalých potřebuje několik měsíců až rok, než proces truchlení zvládne,“ vysvětluje Edlová.

Že už mají lidé to nejhorší za sebou, se podle ní pozná tak, že mohou hovořit o zemřelém bez „knedlíku v krku“ a slz v očích.

Většinou do poradny přijdou s tím, že jim všichni říkají otřepaná klišé jako „to chce čas“ nebo „to bude dobré“, která jim ale moc nepomáhají.

Magdalena Edlová ze smrti nedělá tabu. Když ji někdo z pozůstalých navštíví, ráda si s ním nejen o všem promluví, prohlédne fotky, vyslechne životní příběhy, ale zajde s ním i na hřbitov nebo do pohřební služby.

Službu univerzity třetího věku kvituje i vedoucí katedry psychologie Jana Miňhová, která oceňuje narozdíl od psychologických poraden především lidskou stránku věci.

Univerzita třetího věku v Pelhřimově zaplnila sál do posledního místa

„Tito lidé mají určitý ostych vyhledat normální psychologickou poradnu. Domnívají se, že je to především pro mladé,“ komentuje Miňhová.

I když je služba univerzity třetího věku primárně určena jejím posluchačům, pomoc zde najde každý.

Univerzitu třetího věku najdou zájemci v budově ekonomické fakulty v Husově ulici, případně pak na internetových stránkách univerzity třetího věku.

autor: Adam Vlček
Spustit audio