21. srpna 1968 byl na chatě. Hlášení z rádia jsem považoval za nějakou divadelní hru, říká bubeník Turba Jiří Lang

21. srpen 2024

Jiřímu Langovi, zakladateli skupiny Turbo, bylo v době sovětské invaze necelých 19 let. Hrál už ve své třetí kapele a studoval na plzeňské elektrotechnické průmyslovce.

21. srpna 1968 byl s kolegou ze skupiny Regenerace Radkem Křemenákem na jeho chatě v Chrástu u Plzně. "Pustili jsme si rádio, ale to, co jsme slyšeli, jsme považovali za nějakou divadelní hru. Ale když se to pořád opakovalo, věděli jsme, že došlo k napadení," vzpomíná Jiří Lang. Kousek od chaty vedla železnice a tam už kluci viděli vlaky, které vezly tanky s rudými hvězdami. Hned se sbalili a jeli do Plzně na náměstí Míru před budovu rozhlasu. Připojili se k místním protestujícím lidem. Shromáždění bylo brzy pod hrozbou použití násilí rozehnáno.

Jiří v září 1968 nastoupil do 4. ročníku plzeňské elektroprůmyslovky, po vojně do Škodovky a následně se začal naplno věnovat kulturnímu životu. A to nejen jako hráč v několika západočeských kapelách, ale také jako metodik zájmové umělecké činnosti v KD Šeříková.

Poslechněte si o tom, jaký byl život rockerů po Pražském jaru a jak se to proměnilo po srpnu 1968. Jiří Lang vypráví živé vzpomínky na normalizaci, na to, jak do všeho zasahovali soudruzi, kteří chtěli mít dohled nad tím, aby kultura nebyla závadná.

Neuvěřitelný je i příběh, který celá skupina Turbo prožila v 80. letech na zájezdě do Sovětského Svazu.

Spustit audio