27. ročník Historického víkendu přenese Plzeň především do doby husitské

6. červen 2023 20:05, aktualizováno

Plzeň opět ožije na celý víkend historií, a to na několika scénách v centru města. Nadace 700 let města Plzně pořádá Historický víkend od roku 1995.

Realizátorem programové části Historického víkendu jsou Rytíři Koruny České, s nimiž se podíváme především do dob husitských válek, konkrétně do roku 1433, kdy byla Plzeň právě husitskými vojsky obléhána.

Historický víkend

Samotnou historickou událost připomene denní i noční bitva, která proběhne přímo na hlavní scéně na náměstí Republiky ve stínu katedrály sv. Bartoloměje. Bitev se zúčastní zbrojnoši, rytíři, koně, vozy a děla.

Program bude zahájen v pátek 9. června v 16:30 a jeho vrcholem bude koncert skupiny Tempus, která zahraje středověký rock. Koncert začíná ve 20:30.

Velkým lákadlem je tradičně historický a folklórní průvod, který vyjde v sobotu 10. června ve 14 hodin z Křižíkových sadů pod Prolukou, zamíří k Západočeskému muzeu, Brance a Smetanovou ulicí dojde na náměstí Republiky. Průvod je pojat jako kdysi před 590 léty, kdy se Plzeň připravovala na obranu před husity a do Plzně se z okolí stahovali ozbrojenci i prostý lid. Vše je doprovázeno folklórními soubory. Na hlavní scéně pak primátor města slavnostně předá klíče od města aktérům slavností.

Dalším oblíbeným průvodem bude i Vejšlap plzeňských strašidel, který se vydá na svou cestu městem v sobotu, po jejich reji na hlavní scéně, ve 20:45. K reji, který začne v 19:30, zahraje oblíbená Strašlivá podívaná. Na nejzajímavější masky čekají krásné odměny a možnost jít v čele průvodu.

Bohatý bude i doprovodný program. Na severní straně náměstí Republiky bude své umění předvádět plzeňský kat, umístěna zde bude i bojová aréna, kde proti sobě nastoupí rytíři v plně kontaktním boji. Vše doplní historické tržiště. Atmosféru odlehčí kapely Milvus, Miritis, Turdus. Zatančí také tanečníci, zakejklí kejklíř a vystoupí známé duo Dubnička - Lahoda.

Ve stejném termínu jako Historický víkend bude probíhat Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň 2023, takže budou moci zájemci navštívit i jeho scénu U Branky.

V Mlýnské strouze bude po celý víkend k vidění život v dobovém táboře. Bude zde instalována replika obléhacího stroje trebuchet, který pravděpodobně používali husité při obléhání Plzně jako jeden z mnoha praků.  Vše bude doprovázeno dětskými soutěžemi a atrakcemi.  V sobotu od 11:00 proběhne ukázka palných zbraní, od 16:00 sokolnická ukázka, od 17:30 výcvik rytířů na koních a velkým lákadlem je i populární dětská ponožková bitva, která vypukne v 18:30.

Připravena bude i oblíbená kuličková dráha aneb Unavovadlo dětí, v sobotu a v neděli Pohádková cesta, která zavede malé i velké na nová místa v centru města. Těšit se můžete také na pohádkový muzikál v podání souboru Karkulka z Chrástu.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio