30 let Nadace 700 let města Plzně připomíná výstava ve Smetanových sadech

Nadace byla založena 14. ledna 1993 městem Plzeň. Za 30 let svého fungování podpořila nebo sama zrealizovala velké množství projektů. Ať už to bylo v oblasti kultury, sportu, vydavatelství nebo v obnově památek. Pomáhala často i v sociální oblasti. Stejně tak činí i dnes.

Výstava nese název 30x Nadace od dvorku po katedrálu. K prohlédnutí je ve Smetanových sadech do 1. května. Název výstavy připomíná, že se nadace podílela na obnově katedrály a je pořadatelem akce Plzeňské dvorky. Po dobu trvání výstavy je v recepci Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje zdarma k dispozici publikace nazvaná 25 let pro vás. Tu nadace vydala v roce 2018 a nabízí ještě více ohlédnutí do minulosti, než umožňuje prostor výstavy.

Rok 1995 přinesl pestrou škálu akcí a projektů, které nadace podpořila. Hlavními akcemi bylo 50. výročí osvobození Plzně americkou armádou a Historický víkend, který nadace pořádá dodnes. Pamětníci si možná vzpomenou na divadelní představení Saracénský čert, Struny a Jazz na ulici, festival Porta, výstavu Gotika v západních Čechách a mnoho dalšího.

S podporou nadace byla zahájena také revitalizace sadového okruhu. Díky nadaci a jejím partnerům byl, ve spolupráci s nově zřízeným biskupstvím, odlit první porevoluční zvon sv. Anna pro katedrálu sv. Bartoloměje, který ale dnes slouží v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Nadace stála i u zrodu rekonstrukce náměstí Republiky, z prostředků nadace bylo také uhrazeno nové osvětlení na východní straně náměstí.

Finanční podporu poskytla nadace na obnovu hodin, dveří či oltářního stolu v katedrále sv. Bartoloměje, sgrafit v Bezručově či Nerudově ulici, soch sv. Jana Nepomuckého u Masných krámů či Piety na Rooseveltově mostě, sochy Žumbery na Císařském domě na náměstí Republiky. Finanční prostředky směřovaly na osvětlení Radyně nebo kompletní rekonstrukci štítové strany domu v Proluce, kde byla realizována freska Theatrum Mundi. Nadace stála také za vznikem sousoší Spejbla a Hurvínka v sadovém okruhu. Za zmínku stojí také položení základu Slavnostem svobody. Od roku 1995 slavnosti deset let pořádala ve spolupráci s městem právě nadace.

Od roku 2004 nadace uděluje ceny v hudební oblasti Plzeňský Orfeus. Tyto ceny jsou určeny studentům plzeňských škol, kteří v daném roce dosáhli vynikajících výsledků v oblasti vážné hudby, a kterým je více než 15 let. V roce 2011 toto ocenění správní rada nadace rozšířila také o mladší studenty ve věku do 15 let, kteří získávají titul Plzeňský Orfeus junior.

V roce 2016 se poprvé uskutečnila akce Plzeňské dvorky. Ta dává návštěvníkům možnost podívat se do více či méně známých zákoutí města. Letos se tato akce koná v sobotu 20. května od 10 do 18 hodin.

V roce 2018 byla nadace oslovena, aby se podílela na charitativním projektu Talentového centra tance Storm Ballet Kouzlo Vánoc. Z této nabídky nakonec vzešel projekt Díky dětem, který pomáhá sociálně či tělesně znevýhodněným dětem v Plzni.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio