55 dětí za hodinu. Domažlická nemocnice naočkovala další školáky

30. srpen 2021 21:20, aktualizováno

V Domažlicích si dnes děti ve věku od 12 do 15 let přicházely pro první nebo druhou dávku vakcíny proti nemoci covid-19 do tamní nemocnice. Jedním z hlavních důvodů jejich očkování byl fakt, že se ve škole nebudou muset povinně testovat.

Už za pár dní se školáci znovu vrátí do lavic. Po přivítání s učitelem je hned čeká povinné testování na koronavirus. Výjimku mají ti, kteří nemoc covid-19 v posledních 180 dnech prodělali nebo mají ukončené očkování proti koronaviru.

V Domažlické nemocnici se nechalo v pondělí naočkovat 55 školáků. 13 z nich nemělo předchozí registraci. Tu však pro očkování nepotřebovali. Pracovníci nemocnice si jen zapsali jejich rodná čísla. Před očkováním museli všichni příchozí školáci se svými rodiči vyplnit formulář.

Hlavní výhodu vidí žáci v tom, že se nemusí povinně testovat do školy a pro jiné jejich volnočasové aktivity. „Nemusím se na závody, soustředění, tréninky a všechny aktivity spojené se sportem nechávat testovat a také v tom, že to aspoň zčásti chrání mé zdraví,“ uvedla studentka kvarty plzeňského sportovního gymnázia Aneta.

Děti jsou proočkované z 20 procent

Jak to bude dál si netroufáme predikovat. Se zahájením školního roku zájem asi klesne. Bude záležet na vývoji pandemie a opatřeních, která mohou přicházet,“ poznamenal mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Proočkovanost skupiny školáků od 12 do 15 let je však i dle očekávání nižší než u dospělých. V Plzeňském kraji žije zhruba 25 tisíc dětí v této věkové skupině a ukončené očkování dvěma dávkami na koronavirus má přes 20 procent z nich.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio