ABBA: Mamma Mia

Letos už je to 40 let, co se rozpadla švédská skupina ABBA. Vloni v listopadu ale vydala nové album a od 28. května letošního roku ji fanoušci mohou vidět i slyšet na jejích koncertech v Londýně. Nebude však vystupovat naživo, ale v holografickém provedení.

Švédská hudební legenda, skupina ABBA, byla svého času skutečným fenoménem, populárním na celém světě. Její výrazné melodické písně zůstaly v povědomí posluchačů i po rozpadu skupiny v roce 1982. Po bitvě je každý generálem, ale dnes už celý svět ví, jak se tato čtveřice stala symbolem špičkové populární hudby, podnikatelského úspěchu i marketingu. Image dvou manželských párů vzbudila postupně zájem celého světa.

Neúnavná autorská dvojice Benny Anderson a Björn Ulvaeus tvrdě pracovala na tom, aby jejich písně oslovily co největší počet posluchačů a krásné manželky se jako zpěvačky staly zároveň sexy symboly. Úspěch skupiny ABBA byl skutečně raketový – 6.dubna roku 1974 zvítězila v mezinárodním kole soutěže Eurovize v britském Brightonu s písní Waterloo, dalším hitem byla píseň S.O.S., následovala Mamma Mia a v dubnu roku 1976 byla ABBA v britském žebříčku opět první s písní Fernando. A ještě v roce 1979 rozpalovala taneční parkety s písní Does Your Mother Know?

A pomalu přichází únava, ABBA sice stále ještě naplno pracuje jako obchodní značka a tým, ale i v jejích písních už je znát změna v pohledu na vnější show a vnitřní lidské potřeby. Do této situace se dostala po letech na výsluní a ve světlech reflektorů. Její členové už vnitřně nebyli tím, čím navenek. Pomalu dochází k loučení se slávou. Roku 1982 došla této jedinečné obchodní značce energie a její členové se po deseti zářivých letech rozhodli udělat si přestávku.

V létě roku 2008 měl premiéru filmový přepis úspěšného muzikálu Mamma Mia s největšími hity skupiny. Muzikál se hraje po celém světě od roku 1999.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.