Abdikace

19. únor 2002

Všichni, kdož zaslechnou zprávu o abdikaci přednosty okresního úřadu v Klatovech Ivana Petrů, budou překvapeni, a nebo, dle názoru autora, připraveni na tento pád...Tak začíná svůj komentář Jiří Tomáš Blažek a dále konstatuje: Ivan Petrů udělal pro okres Klatovy, ale potažmo pro Plzeňský kraj ledacos výjimečného. A měl u těch výjimek zůstat. Měl zůstat u euroreginů, měl zůstat u hektarů, které znal. Neznal a neprodukoval demokracii tak, jak by to udělal přednosta skutečně vzdělaný, to si dovolím povědět. Ale všem budoucím kritikům jeho práce, a že se jich teď narodí stovky, musím připomenout, řeknu rovnou, že toho o kvalitě tohoto úředníka znali ještě méně.

Způsob jeho pádu, pádu jakéhokoliv srovnatelného provinčního úřady, určují si sami úřadové; po nějaké době, jejíž délka je určena jejich oslavovováním své vlastní nezávislosti, přijde o židli, klid, postavení. A já si myslím, že ne. Pokud někdo, jako právě Ivan Petrů, udělal pro Euroregion Šumava tolik, co on udělal, měl by se k tomu mechu podstaty, vrátit; pak bude platný.

Ivan Petrů prohrál situaci, kterou je klatovská nemocnice, to ano. Jestli prohrál postavení lídra okresu, musí si povědět on. Zkusil hru na demokracii, při konkurzu velmi nedemokratickém, kdy on věděl, že jde o žert směrem k veřejnosti. To, že mu to neprošlo, a že musel odejít z postu přednosty, považuji za dobrý signál směrem ke všem těm, kteří povídají, že páni si s námi nakonec vždycky zahrají. A vidíte? Nezahráli...

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka