Ahoj a napiš

11. říjen 2020

Rockové balady jsou láskou na celý život. Ať už si jí pustíme kdykoli, vždycky nás dojme. Vybrali jsme jednu naši domácí, přesněji plzeňskou, neboť zde žije její autor, výrazná osobnost, kytarista, baskytarista, zpěvák a autor mnoha hitů Jan Nový Cimbura.

V roce 1984 odešel z plzeňské skupiny Odyssea, kterou spoluzakládal, a vznikla skupina Pohoda. Skutečně hrála pohodově, Jan Nový Cimbura do ní samozřejmě přinesl své písně, dnes už hity. Plzeňský textař Jaromír Komorous o něm kdysi napsal: Cimbura tíhnul ke kompozicím, které vypadaly křehčí v porovnání s dalšími v kapele, textově byly vždy logicky vystavěné a hlavně blízké autorovu hlasovému rejstříku. Při vzrůstající jeho instrumentální kvalitě a autorské potenci se dalo čekat, že něco určitě vznikne.

Jan Nový Cimbura celý život bytostně patří k Plzni a jeho Pohoda hraje dál. Navazuje na původní Pohodu z roku 1984, kdy u jejího zrodu byli dva současní členové skupiny, bluesový kytarista Jiří Krombholz a baskytarista Ivan Křenek.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.