Alizée Jacotey: Moi... Lolita

2. květen 2024

Francie je jedna z mála zemí Evropy, které si trvale udržují svoji vlastní kulturu a především v populární hudbě je naprosto ojedinělá. Ukázala světu tvorbu trubadúrů i šansoniérů a i přes jazykovou bariéru jsou úspěšní i její zpěváci popmusic. Jednou z hvězd francouzské populární hudby je Alizée Jacotey.

Alizée Jacotey, francouzská zpěvačka a tanečnice, se narodila v roce 1984 v hlavním městě Korsiky, rodišti Napoleona Bonaparte. Jejím otcem je informatik, matka podnikatelka. Umělecké jméno Alizée není pseudonym, ale představuje křestní jméno. Jde o femininní tvar od slova „alizé“, jež znamená česky pasát, což je stálý větrný proud, který se obvykle vyskytuje v tropických oblastech na Zemi. Volba tohoto jména má údajně odrážet zálibu jejích rodičů ve windsurfingu.

Průlom Alizée přišel v jejích šestnácti letech, v roce 2000, s hitem "Moi... Lolita“, který ji rychle dostal na výsluní hudby. Její debutové album se stalo obrovským úspěchem v Evropě. Alizée je známá svým důvtipným stylem a energickými vystoupeními. I když její popularita v zahraničí klesla, i nadále si udržuje silnou fanouškovskou základnu ve Francii.

Po úspěšném začátku kariéry se věnovala také herectví a dabingu. Začátkem 21. století se stala jednou z nejpopulárnějších francouzských zpěvaček, své fanoušky stále překvapuje svým hudebním a tanečním talentem. Je považována za ikonu francouzské popové hudby a zůstává inspirací pro mnoho mladých umělců, i přes občasný ústup z veřejného života zůstává respektovanou a milovanou osobností ve francouzské popové scéně. Její hudba je kombinací popu, elektronické hudby a francouzského chansonu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.