Alergenová imunoterapie vám značně uleví od projevů alergie

4. květen 2021

„Jedná se o kauzální léčbu, která ovlivňuje příčinu vzniku alergie. Cílem je normalizovat patologicky zvýšenou reaktivitu na konkrétní alergen,“ vysvětluje alergoložka a imunoložka MUDr. Martina Vachová.

Z pohledu laika je pacientovi opakovaně podáván alergen ve velmi malých dávkách. Tělo si na něj postupně přivykne, a když se s ním následně setká např. při pobytu v přírodě, potíže jsou výrazně mírnější, v některých případech žádné.

„Alergen pacientovi aplikujeme buď formou injekcí, anebo doma užívá kapky či tablety, což je pro něj komfortnější. Tato léčba je dobře snášena a značně ulevuje od projevů alergie. Léčit se tak mohou pylové a roztočové alergie, “ říká MUDr. Martina Vachová z Ústavu imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Plzeň. Jak dále vyzdvihuje, alergenová imunoterapie je i prevencí rozvoje alergického astmatu z alergické rýmy.

Antihistaminika už nemají sedativní efekt

„Bohužel, nemáme alergenovou imunoterapii pro všechny alergiky. Není dostupná třeba u alergenů, jako jsou plísně a zvířata,“ doplňuje lékařka. Varuje ale před experimentováním s vystavováním se alergenům bez dohledu alergologa. Pokud je někdo alergický např. na zvířata a bude se snažit přicházet s nimi pravidelně do kontaktu, hrozí nebezpečí výrazného zhoršení jeho problémů.

Když není alergenová imunoterapie k dispozici, léčí se alergie tradičně antihistaminiky. Také ta podle MUDr. Vachové prošla vývojem a dnes alergici užívají tzv. antihistaminika 2. generace: „Současné léky jsou velmi účinné a bezpečné. Starší antihistaminika 1. generace měla sedativní efekt, lidé po nich byli unavení, nemohli řídit auto apod. Antihistaminika 2. generace tento sedativní efekt nemají.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio