Alpinum klub Plzeň přijímá nové členy, mohou to být i pěstitelští začátečníci

Podle místopředsedy plzeňského Alpinum klubu Petra Lišky se členem může stát každý zájemce o pěstování skalniček a drobných dřevin.

„Není problém, že někdo něco nezná. Můžeme ho pozvat na své zahrady, ukázat mu, jak se který druh rostlin pěstuje. Máme spoustu kontaktů na zahradníky u nás i v cizině. Jsme schopni hodně rostlin získat levně,“ vyjmenovává výhody členství místopředseda Alpinum klubu Petr Liška. Hlásit se můžete buď na výstavě, která probíhá do 3. září v zahradě Gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni, o kterou se klub dlouhodobě stará, nebo na jeho pravidelných členských schůzích v aule školy.

Máte rádi asijskou kuchyni? Patří k ní různé druhy asijské listové zeleniny, které také u nás získávají na oblibě. Pěstovat se dají i na českých zahrádkách. Asijskou listovou zeleninu a podmínky pro její pěstování představuje Silvie Hašlová z plzeňské komunitní zahrady Pěstírna DEPO.

Mrazuvzdornou trvalku mydlici lékařskou doporučuje k pěstování a do domácí lékárničky bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová: „Pomáhá při zahleněných průduškách a při astmatu. Stimuluje tvorbu trávicích enzymů, takže mírní trávicí potíže. Má antibakteriální a antimykotické účinky. Neméně důležitá je při problémech s lymfatickými cestami.“

Zveme např. na Karlovarský festival vína ve Smetanových sadech 3. a 4. září, na Podzimní porcelánové slavnosti v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech 3. až 5. září a na výstavu Vzorná hospodyňka, aneb z domácnosti našich prababiček v muzeu ve Stříbře do 11. září.

Návod na výrobu moudré sovičky s využitím filcu přináší lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová. Tvoření zabaví děti v deštivých dnech a výsledkem bude talisman pro štěstí k začátku školního roku.

Noky do polévky, směsi na těstoviny, klopsy, čevabčiči, čufty, karbanátky, holandský řízek, sekaná, burgery – co mají společného? Mleté maso. Která ingredience přispěje k jeho šťavnatosti? Jak maso správně namlít? Radí Ivo Růžička, šéfkuchař Švejk restaurantu Tivoli v Plzni, a Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni U Borského parku a zároveň šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná u Plzně.

Šiškovec černý roste od konce léta pod borovicemi, buky a hlavně pod smrky zejména ve vyšších polohách. Je to jedlá houba, nejlépe se hodí do směsi. Její chuť je nenápadná, mírná, vůně někdy trochu zemitá. Jak šiškovec černý vypadá a je možné ho zaměnit s nějakou jinou houbou? O tom mluví Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Podrobnosti v záznamu Hobby magazínu speciál.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio