Americká třída v Plzni se částečně uzavřela autům

Už jen městská doprava, taxíky nebo zásobování můžou ode dneška vjíždět do spodní části Americké třídy v Plzni.

Frekventovaná ulice v centru města, kudy dosud projíždělo průměrně 15 tisíc aut denně, se po letech diskuzí částečně uzavřela pro individuální automobilovou dopravu. Jedná se konkrétně o 220 metrů dlouhý úsek Americké třídy od kruhového objezdu k bývalému kinu Elektra. Rozhodli o tom letos na začátku roku zastupitelé.

Na rozhodnutí, které má zklidnit centrum města, vytvořit z Americké obchodní třídu a dát víc prostoru chodcům a vozům MHD, si ode dneška zvykají motoristé. Auta, přijíždějící od křižovatky U Práce, mohou u bývalého kina Elektra odbočit doleva k Měšťanské besedě, nebo doprava ke krajskému úřadu, upozorní je na to nová dopravní značka. Na místě pomáhá také hlídka městské policie.

Některým řidičům uzavírka vadí

Zatímco někteří řidiči považují rozhodnutí za správné a Americká třída se podle nich stane klidovou zónou, jiní jsou rozhořčení. „Já myslím, že je to zvůle vrchnosti, akorát dojde ke zvýšení emisí, protože se prodlouží průjezdové trasy městem,“ uvedl jeden z nich.

Odlivu zákazníků se bojí podnikatelé. „Zákazníci, kteří přijížděli autem, nám budou chybět,“ řekl majitel květinářství. „Klid v ulici bude dobrý, i když ubydou zákazníci přijíždějící autem. Ještě by se měli vytlačit bezdomovci a zkulturnit to tady,“ myslí si obchodnice s oděvy.

Náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule odůvodnil rozhodnutí nárůstem tranzitní dopravy: „Významně se tady zpožďovala městská hromadná doprava." Jak uvedl jeden z řidičů trolejbusů, první den bez aut na Americké byl pro plynulost dopravy rozhodně lepší.

Řidiči mohou místo Americké třídy využít souběžně vedenou ulici U Trati, vedoucí od Belánky k mostu Milénia, nebo jet kolem fotbalového stadionu a Rychtářky.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio