Andrea Bocelli slaví 65. narozeniny

22. září 2023

Začínal jako barový zpěvák a klavírista a dnes je tenoristou světového formátu. Řeč je o italském nevidomém zpěvákovi jménem Andrea Bocelli.

Andrea Bocelli je italský nevidomý tenorista, interpret populární i klasické hudby, který od dětství trpěl těžkou dědičnou slabozrakostí. Ve dvanácti letech mu při fotbalu zásah balonem způsobil krvácení do mozku, kvůli kterému trvale oslepnul. Vystudoval pak učitelský ústav a pokračoval na univerzitě studiem práv, které úspěšně dokončil, ale zaměstnání v tomto oboru vykonával jen krátce.

Měl však silný zájem o hudbu, a tak hledal nové možnosti studia. Vrcholem pro něj bylo studium v mistrovské třídě slavného italského tenoristy Franca Corelliho, zvaného „princ tenorů“, který byl jeho dávným idolem. Andrea Bocelli se však jako zpěvák stále nemohl prosadit, a tak se živil jako barový klavírista a zpěvák. Až přišel rok 1992, Bocellimu bylo 34 let a slavná italská rocková hvězda Zucchero mu nabídl, aby nahrál jako demo snímek druhý hlas duetu Miserere. A vida, velice pochvalně se o snímku vyjádřil i samotný hvězdný italský tenorista Luciano Pavarotti, který prý nechtěl věřit tomu, že se jedná o barového zpěváka.

Andrea Bocelli začal být stále známější i díky písni Con Te Partirò, se kterou byl v roce 1995 čtvrtý na Festivalu v San Remu. Celosvětově ho pak proslavila nahrávka této písně, kterou nazpíval společně s operní pěvkyní Sarah Brightman, dosáhla ohromujícího počtu dvanácti miliónů prodaných kopií. A velmi úspěšná jsou i jeho další alba.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.