Arabským studentům bude na Západočeské univerzitě pomáhat poradenské centrum

30. srpen 2018 16:12

S novým akademickým rokem začne na Západočeské univerzitě v Plzni fungovat poradna pro arabské studenty. Jejich nejčastějším problémem je překonání jazykové bariéry.

Podle pracovníků Informačního a poradenského centra univerzity u nás chtě nechtě zažijí všichni studenti z arabských zemí určitý kulturní šok. Záleží ale vždycky na tom, odkud jsou. Pokud pocházejí třeba z Jemenu, bude šok větší, než kdyby byli z Libanonu, kde je režim uvolněnější. Studenti tam mají možnost bohatého společenského života, nebo můžou třeba zajít stejně jako u nás na pivo. Ale ti z tradičnějších arabských zemí můžou mít problém s tím, že mají najednou hodně svobody a málo pravidel.

Sport a jídlo jsou společným tématem

Zahraniční studenti také rádi tvoří skupiny a uzavírají se do komunity. Ale když hned na začátku dostanou nějaké rady a doporučení, nemusí se tak uzavírat a cítit se pak ztracení. Lidem z poradny přímo v arabských zemích poradili, aby se hodně orientovali na sport. Arabové ho prý mají hodně rádi a je to pro ně nejlepší způsob začlenění, podobně jako jídlo. Proto bude poradna pořádat třeba kulinářská setkání, při kterých by se ale řešila i praktická témata, jako systém kreditů, různé poplatky a podobně.

V současnosti na ZČU studuje kolem šedesáti studentů z arabských zemí. Jejich počet v posledních zhruba pěti letech hodně vzrostl a univerzita očekává, že jich bude i dál přibývat, nabídka stipendií pro ně se totiž stále rozšiřuje. Přijíždějí z válečných zón se špatnou sociální situací, nejvíce ze Sýrie, Jemenu a několik z Palestiny. Tamní vlády se proto snaží studenty podpořit, aby vystudovali v zahraničí a vrátili se zpátky do země jako absolventi, kteří něco umí a mohou pomoci.  Nejčastěji si vybírají technické obory, hlavně na Fakultě elektrotechnické a Fakultě aplikovaných věd.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio