Archeologové objevili středověkou vesnici u Třemošné

30. srpen 2018 12:16

Významný objev hlásí archeologové z úseku mezi Plzní a Třemošnou. Na místě plánované čtyřproudé silnice na Most našli středověkou vesnici.

Výpadovka z Plzně na Most prochází výraznou změnou. Zatímco dříve silnici lemovaly z obou stran stromy a byla častým místem nehod, teď je za Plzní ve směru na Třemošnou vykácený průsmyk a potkáte tu dělníky a stavební stroje. Rovná se zde povrch a vše se připravuje na stavbu čtyřproudé silnice, která povede od Plzně až na třemošenský obchvat.

Zhruba měsíc na místě pracují také archeologové, které na místo povolalo Ředitelství silnic a dálnic, aby prostor prozkoumali. Podle ředitele plzeňské pobočky ŘSD se stavba kvůli výzkumu nijak nezdrží. Teprve v září se podle plánu má vybrat zhotovitel práce a stavět se začne na začátku příštího roku. Pokud vše půjde tak, jak má, projedou první řidiči po silnici v polovině roku 2020.

Archeologové odkryli cenné nálezy

Výsledky výzkumu jsou překvapivé a pro historii Plzně zásadní. Už dříve se totiž vědělo, že na okraji města v těchto místech stávala středověká vesnice Borek, ale až nyní je jasné, že byla o dost větší, než se předpokládalo. Rozkládala se po obou stranách stávající silnice. Vesnice vznikla asi ve 13. nebo 14. století a archeologové s motyčkami nyní odkrývají půdorysy domů, stavení nebo dno rybníka.

„Zhruba uprostřed té vesnice se nacházel menší mělký rybník, jehož pozůstatky se nám podařilo odkrýt. Celá plocha je rozměřena do čtvercových sektorů, zajímají nás pozůstatky středověkých domů. Po těch letech tady nacházíme jen takové kameny vydlážděné plochy, které tvořily základové desky původních dřevěných staveb,“ popsal Radek Široký, ředitel Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek. Archeologové na místě našli také několik početných keramických souborů, které upřesňují datování zániku vesnice do druhé poloviny 15. století.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio