Archeologové odkryli na plzeňském náměstí základy renesanční školy

24. duben 2006

Základy staré městské školy objevili archeologové při průzkumu na hlavním plzeňském náměstí Republiky. Náměstí prodělává rozsáhlou, postupnou rekonstrukci a než dostane novou dlažbu, stalo se předmětem archeologického zkoumání. Archeologové začali s výzkumem vloni v listopadu a v těchto dnech vrcholí jejich terénní práce na severní části náměstí. Odhalení původně renesanční stavby městské školy je dosud asi největším přínosem výzkumu.

Rozlehlá a honosná budova byla vystavěna v letech 1591 až 1592 a zbořena byla v roce 1828. V těchto dnech se zkoumá unikátní podzemní záchodová jímka této budovy. Její objevení bylo překvapivé a poněkud zkomplikovalo zahájení pokládání nové dlažby.

Logo

Výzkum přinesl podle archeologů cenné poznatky o podobě náměstí v počátcích města ve 14. století. Jeho povrch byl tehdy značně členitý a byl teprve postupně vyrovnáván vrstvami primitivních, ale velmi pečlivě provedených dlažeb. V dnešní úrovni se povrch náměstí ustálil na konci 14. století.

Archeologové zatím prozkoumali část hřbitova u kostela svatého Bartoloměje. Pohřbívalo se na něm od 14. do 18. století. V celé ploše náměstí našli také několik desítek středověkých a raně novověkých dřevěných vodovodních potrubí, prozkoumali rovněž základy dvou novověkých kašen.

Logo

Náměstí má plochu 1,5 hektaru. Dosavadní asfalt po rekonstrukci nahradí kamenná dlažba z červenohnědého italského porfyru. Náměstí by mělo získat vzhled z přelomu 19. a 20. století. Vrátí se na ně letní restaurace, kašny a lavičky. Stavba by měla stát 155 milionů korun. Oprava by měla být hotova v roce 2007.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio