Archeologové představují výsledky pětiletého průzkumu pod Krudumem

15. září 2006

Výsledky pětiletého průzkumu místa pod horou Krudum na Sokolovsku, kde kdysi stál kostel svatého Mikuláše, si může poprvé prohlédnout veřejnost v Krajském muzeu Karlovy Vary. Archeologové tam představují výsledky své práce na souborné výstavě. Expozici tvoří nejenom obsáhlá obrazová dokumentace, ale také celá řada unikátních nálezů z lokality, s níž se spojuje řada bájí a mýtů.

Zbytky pozdně románského kostela svatého Mikuláše objevili archeologové severovýchodně od úpatí hory v lesním porostu u rozcestí k osadám Hrušková a Krásno. Kostel byl donedávna předmětem bouřlivých debat odborné i laické veřejnosti. Pro existenci kostela svědčila rozsáhlá mytologie hovořící nejen o stavbě, ale rovněž o pokladech ukrytých v jejím podzemí. Jedinou písemnou zprávou ale byla listina českého krále Václava I. z roku 1253. Neříkala však nic o jeho poloze.

Logo

Teprve před několika lety se archeologům z karlovarského muzea podařilo pod několikametrovou vrstvou zeminy najít místo, kde kostel stál. Odkryli základy kostela, z něhož zůstaly zachovány i části obvodového zdiva. Ze dříve zalesněného svahu se nyní tyčí do dvoumetrové výšky zakonzervované stěny. "Výzkum potvrdil, že stavba vznikla ve druhé polovině 13. století a skutečně jde o legendární kostel. Podle zbytků keramiky, jež jsou také vystaveny, a dalších stop se podařilo zjistit, že kostel zanikl na přelomu 15. a 16. století.

Kurátor výstavy a archeolog muzea Jiří Klsák konstatoval, že na objevení kostela svatého Mikuláše a následném průzkumu se podílelo s týmem archeologů i Sdružení dětí a mládeže z Horního Slavkova. Každé léto jim pomáhali brigádníci z řad studentů. Jejich snažení potvrdilo reálný podklad většiny legend, s výjimkou těch o zlatém pokladu. A jak Klsák dodal, objevení kostela svatého Mikuláše pod Krudumem patří k největším událostem regionální archeologie. Objasnilo se, jak důležitou roli při jeho vzniku hrála okolní středověká těžba a existence zemské stezky z Chebu do Prahy.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio