Architektu a mecenáši J. Hlávkovi byla odhalena pamětní deska na klatovském gymnáziu

Architekt, stavitel a mecenáš Josef Hlávka má pamětní desku na budově Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech, kde studoval. Deska s jeho portrétem, který kdysi načrtl právě básník Vrchlický, byla odhalena v pátek 11. března, v den 97. výročí Hlávkova úmrtí. Autorem pamětní desky je klatovský sochař Václav Fiala.

Vytvořil ji podle náčrtku, který byl objeven na zámku v Lužanech, kde Hlávka žil. Podle iniciál, které jsou skryty ve vousech, se kresba přisuzuje Jaroslavu Vrchlickému. K výrobě desky použil sochař unikátní techniku - proříznutí vodním paprskem. Projekt se zrodil v jeho hlavě již před několika lety. Kromě architektova portrétu je na pamětní desce i citace části jeho závěti, v níž odkazuje stipendium nadaným a nemajetným studentům gymnázia. Ředitel gymnázia dostává dodnes od Hlávkovy nadace ročně 80.000 korun, které rozděluje nejlepším studentům.

Josef Hlávka

Hlávka studoval v Klatovech v letech 1841 až 1844, ale studium nedokončil a odešel do Kolína. Donedávna se tradovalo, že Hlávka nebyl příliš úspěšným studentem. Sochaři Fialovi však vrtalo hlavou, proč Hlávka v závěti myslel na školu, v níž se mu nedařilo. Pátráním v archivu překvapivě zjistil, že byl Hlávka velmi dobrý student, ale školu nedokončil kvůli nemoci. "Tato informace byla překvapující i pro nás," uvedla tajemnice Hlávkovy nadace Dagmar Riedlová.

Hlávka (1831 až 1908) věnoval veškerý svůj majetek nadaci pro podporu české vědy a umění. Proslul mimo jiné stavbou vídeňské opery, činžovních domů, paláců a kostelů, projektoval i pražskou Zemskou porodnici. Hlávka se zasloužil o založení České akademie věd, umění a slovesnosti a založil Národohospodářský ústav. Majetek, jehož hodnota se v přepočtu na dnešní měnu odhaduje na dvě miliardy korun, odkázal Hlávka prostřednictvím Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových dobročinným účelům. Rodnému městu Přeštice, Gymnáziu Jaroslava Vrchlického v Klatovech a Národnímu muzea v Praze odkázal takzvané trvalé legáty, tedy pravidelné finanční příspěvky. Myslel i na Vysoké učení technické v Brně.

Lužany - zámek

Hlávka žil v zámečku Lužany na jihu Plzeňska. Nechal si jej přestavět pro sebe. Na svém sídle hostil přední představitele tehdejšího českého uměleckého života. Zámek nyní slouží především pro setkání předních osobností českého vědeckého a kulturního života.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio