Areál Nad nádražím v Železné Rudě zmodernizoval výukový dětský park

29. listopad 2014

Na první sníh už netrpělivě čekají v šumavském areálu Nad nádražím v Železné Rudě. Díky posílenému systému zasněžování by prý ale stačilo alespoň několik mrazivých dní. Novinky, které tady na nadcházející sezonu připravili, potěší hlavně nejmenší lyžaře. K dispozici tady totiž mají zmodernizovaný výukový park.

V areálu Nad nádražím dokončují poslední přípravy před zimní sezonou. Letošní novinky se týkají především dětského výukového parku, říká majitel areálu Ladislav Zísler. "My jsme se v letošním roce soustředili na tento park a chtěli jsme pro ty naše nejmenší lyžaře připravit taky něco nového." Je tu např. pohyblivý koberec. V čem spočívá jeho výhoda podle Ladislava Zíslera: "Výhoda pro ty děti spočívá v tom, že vlastně koberec bude zasněžen do výše sjezdovky a děti rovnou ze sjezdovky se postaví na ten koberec a ten koberec je vyveze do vzdálenosti 30 metrů a budou moct znovu sjíždět tu malou sjezdovku, kterou budeme mít pro ně připravenou."

Malý lyžař na sjezdovce

Velkým lákadlem se určitě stane nový kolotoč, který bude sloužit pro děti na lyžích. Jak funguje doplňuje Ladislav Zísler: "Ten kolotoč slouží proto, aby děti získaly první zkušenosti na lyžích. To znamená - uchopí se za ty speciální madla na kolotoči a kolotoč je vlastně točí dokolečka, takže oni získávají pocit jízdy na lyžích a tím, že vlastně kolotoč se točí velice pomalu, tak i svým způsobem sebevědomí, jak se na těch lyžích mají chovat."

Společný skipas s areálem Špičák

Jednou z letošních novinek bude i společný skipas s areálem Špičák, říká Ladislav Zísler: "My si od toho hlavně slibujeme to, že vlastně do Železné Rudy přijíždějí rodiny s dětmi. My jsme rodinný areál a máme představu takovou, že rodiče s dětmi přijdou k nám do areálu, koupí si tento vícedenní společný skipas, nechají děti u nás v areálu, my je zatím naučíme lyžovat, rodiče odjedou vlakem, autobusem nebo svým automobilem do areálu na Špičáku, tam si můžou zalyžovat dvě, tři hodiny, vrátit se k nám do areálu, zjistit jak jejich děti pokročily a takhle máme představu se o tu rodinu postarat."

Výukový park Nádražíčko připravuje na sezonu i správce Michal Pfeifer. "Nádražíčko bude doplněno síťovým plotem kvůli bezpečnosti, dále vedle pohyblivého pásu instalujeme vlek s nízkým vedením lana o délce 50 metrů a každý den se budou stavět figurky a hračky pro malé děti."

Lyžařský svah Němčičky

Areál Nad nádražím také letos posílí zasněžování. Jako jeden z mála si přitom nestěžuje na loňskou sezonu. Vleky tady jezdily od 6. prosince až do 15. března.

autor: en
Spustit audio