Aurelius zahraňuje pivoňský klášter

30. leden 2006

Na záchranu kláštera v Pivoni na Domažlicku, přiřkl letos stát 23 miliony korun. Památka přežívá do dnešní doby pouze díky iniciativě občanského sdružení Aurelius, které ji postupně opravuje už čtyři roky. Sdružení Aurelius získalo památku za symbolickou korun od obce Mnichov, která si s nákladnými finančními zásahy nevěděla rady. Konvent byl ve velmi špatném stavu a bylo třeba najít pro něj nejen peníze, ale také využití.

Podle pověsti nechal na Pivoni postavit na paměť svého vítězství roku 1040 kapli kníže Břetislav, v následujících letech byla ustanovena na klášter a obdařena okolními lesy a loukami. O devět set let později, po roce 1945 v objektu sídlila armáda, prostředky na údržbu kláštera byly nulové. Poté, kdy budovy připadly státnímu statku, došlo k tak rozsáhlé devastaci bývalého kláštera, že předčila devastaci husitskou i švédskou.

Logo

Díky dotacím, sponzorům i sbírkám se postupně začalo dařit shromažďovat peníze. Občanské sdružení Aurelius uvažuje o knihovně, kulturně - společenském centru a o léčebném i rehabilitačním zařízení. Právě to, se jeví jako nejpřijatelnější. Ve spolupráci s mezinárodními humanitárními organizacemi by měl pivoňský klášter poskytovat ubytování dětem z válečných oblastí, postižených různými přírodními katastrofami či občanskými nepokoji. Podle členů sdružení zde děti najdou možná poprvé v životě klid, mír a bezpečí.

Zamýšleným obsahem i rozsahem využití kláštera připravovaný projekt daleko překračuje hranice regionu. Pivoní prošla řada oficiálních návštěv, projekt byl představen poslancům i památkovým a stavebním odborníkům. V prvních dvou letech své činnosti získal Aurelius formou státních dotací více než 30 milionů korun. Loni se peníze sehnat nepodařilo, a tak byl proveden jen hydrogeologický průzkum a objekt byl zajištěn na zimu.

Logo

Letos ale státní peníze klášter neminuly. Za ně se chystá Aurelius dokončit zajištění jižního a východního křídla, dále pak obnovu severního. Uvnitř kláštera je navíc nutné zachránit fresky maleb. Po nové střeše na hospodářské budově, jsou nyní v plánu také vnitřní úpravy.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio