Bad Moon Rising

20. září 2020

Creedence Clearwater Revival je skupina, jejíž dřevorubecký rock okouzlil v šedesátých a sedmdesátých letech srdce a uši milionů posluchačů na celém světě. Právě ve druhé polovině září r. 1969 si jedna z jejich skladeb, písnička Bad Moon Rising, vedla v hitparádách na celém světě více než zdárně a 17. září získala Zlatou desku.

Člověk si ani nemusel házet korunou, aby po poslechu nového singlu Bad Moon Rising uhodl, že si skladba co do oblíbenosti u posluchačů povede více než zdárně. Na podzim v r. 1969 se tento hit skupiny Creedence Clearwater Revival skutečně dostal do čela hitparády a zahnízdil se tam skoro na měsíc. A LP deska Green River, ze které písnička pocházela, se stala dalším milionovým bestsellerem kapely a na prvním místě byla po měsíci vytlačena albem Abbey Road skupiny Beatles. Hutné kytary a spontánní jižanský rock zněl z rádií a gramofonů lehce, jako by ho kapela natočila v kůlně u nich na zahradě.

Creedence Clearwater Revival byli v té době považováni za jednu z nejlepších formací na světě a v této souvislost se zdá pozoruhodné, že v srpnu 1969 vystoupili na festivalu ve Woodstocku, ale s uvedením ve slavném filmu a na albu nahraném na festivalu nesouhlasili.

Skupina, jejíž členové začínali hrát už v padesátých letech a byli odchováni klasickým rock ´n ´rollem, byla v r. 1971 vyhlášena časopisem NME nejlepší kapelou na světě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.