Báječný svět knoflíků najdete v Regionálním muzeu Kladrubska

30. říjen 2022 16:57, aktualizováno

Snad miliónový poklad mají v kladrubském muzeu. Nejde o zlaté mince či diamanty. Jedná se o tisíce knoflíků. Průvodce Jiří Kohout říká, že jich je možná milión.

Knoflíky jsou naskládané v láhvích, v rámech či tvoří různé obrazce včetně městského znaku, či koček. Další jsou navlečené na nitích a některé jsou nalepeny na běžných věcech, například na kloboucích nebo dámských lodičkách.

Velkou raritou jsou řady knoflíků na originálních arších přímo z továrny. Knoflíky různých tvarů barev a velikostí jsou tak, jak se dodávaly do galanterií k prodeji. Ostatně, i v západních Čechách je známa knoflíkářská tradice už od dob Rakouska Uherska. Například v Poběžovicích na Domažlicku byla tak zvaná Knoflíkárna, která byla součástí podniku Chodské pletárny Koloveč.

Odkud se vzaly?

Jedinečná sbírka, která vznikla v Černošíně před dvěma lety už oběhla několik výstav a iniciovala ji černošínská Líza Oberdörferová Honomichlová. Zpočátku to byl malý koníček s vyhlídkou na rekord. Ke sběratelce se přidali nejen tamní občané, ale lidé z celé republiky, dokonce i z ciziny. Ti reagovali na prosbu vydanou v médiích, například díky reportáži v Českém rozhlase Plzeň a Denících. A tak tačaly chodit do Černošína i kilové balíčky z mnoha míst. Pošťačka se prý mohla uběhat. Nyní máte možnost velkou část sbírky vidět v Kladrubech až do konce letošního roku.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio