Bandury
podle Mirky Kuntzmannové
- 350 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- cca 350 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 30 g droždí
- sůl
- 1 vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme na 16 dílů. Z každého vytvoříme bochánky, přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat solí, kmínem, seznamem, mákem.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Bandury podáváme k dušené mrkvi, k čočce, k hlávkovému zelí, apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.