Banjo Band Ivana Mládka: Láďa jede lodí

22. února uvede Česká televize dokumentární film Perspektiva Ivana Mládka. Známého hudebníka a baviče představí především jako malíře. Režisér Patrik Ulrich ukazuje Ivana Mládka také jako umělce, který pro své obrazy se svým typickým humorem vymyslel styly jako posunismus, umělecké rýsování, antiperspektiva nebo akční minimalismus.

Víte, co mají společné názvy obrazů jako třeba Jožin z bažin žere Pražáka, Zavalení Vietnamců melouny, Vyloučení falešné zpěvačky ze sboru, Nové mexické auto, které přeleze zeď nebo Zátiší s řadovým osmiválcem? Mají společného autora. Je jím zpěvák, bandžista a autor více jak čtyř stovek písní Ivan Mládek.

Absolvent průmyslové školy strojnické a Vysoké školy ekonomické inženýr Ivan Mládek je muzikant a komik, kterého zná každý. Kapela, se kterou na začátku sedmdesátých let hrával, neměla žádný název, hráli jen tak, kde se dalo. Kdo měl čas, přišel s nástrojem a hrálo se. Ivan Mládek se za tu muziku také trochu styděl, protože nebyli vůbec sehraní. A jak vznikl jejich název? Ivan Mládek tehdy někde slíbil, že budou hrát na festivalu a název Banjo Band Ivana Mládka jim dali sami pořadatelé, a na 2. folk a country festivalu, který se konal v roce 1970 v pražské Lucerně, už byli s tímto názvem na plakátech.

První písničky natočil Banjo band Ivana Mládka v roce 1973 a do povědomí se dostal díky rozhlasu. Ten je hrál denně, každý měsíc měli natáčecí frekvenci, během které přitočili dvě nové věci a rozhlas je hned hrál. Dělat vážné písničky prý Ivana Mládka nikdy ani v duchu nenapadlo. Baví ho totiž vymýšlet legraci. Všechno od něj totiž dopadne nakonec dobře.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio