Eagles: The Long Run

22. červenec 2024

Americká countryrocková skupina Eagles patří k neúspěšnějším na světě, jen jejího slavného hitu Hotel California se prodalo v roce jeho vydání celkem 9 miliónů kusů. Jedním z jejích zakládajících členů je spoluautor mnoha písní texaský rodák Don Henley, který dnes slaví 77. narozeniny.

Orel bělohlavý je velký dravý pták žijící v Severní americe. Je to národní pták a státní symbol Spojených států amerických. Orel se anglicky řekne eagle, v množném čísle eagles. Tak se také jmenuje americká countryrocková skupina, která vznikla začátkem 70. let v Los Angeles, Eagles. Jedním z jejích klíčových členů je bubeník, zpěvák a skladatel Don Henley. Jeho charakteristický hlas a skladatelský talent výrazně přispěly k úspěchu této kapely. Společně s kytaristou a zpěvákem Glennem Freyem napsal mnohé z největších hitů Eagles a Don Henley a Glenn Frey byli také nazýváni americkou verzí autorské beatlesovské dvojice John Lennon a Paul McCartney.

Eagles se stali jednou z nejúspěšnějších kapel 70. let. Jejich hudba kombinovala prvky rocku, country a folk rocku, což vytvořilo jedinečný zvuk, který oslovil posluchače po celém světě. Po rozpadu Eagles v roce 1980 se Don Henley věnoval sólové kariéře a v roce 1982 vydal své debutové studiové album I Can´t Stand Still. Vydal pět studiových alb, dvě kompilační alba a jedno živé DVD. Jeho sólová tvorba získala mnoho ocenění a potvrdila jeho místo mezi předními umělci své generace. Je známý také svou angažovaností v ochraně životního prostředí a politickými aktivitami. Je zakladatelem Nadace Walden Woods, která se zaměřuje na ochranu životního prostředí a vzdělávání. Vliv Dona Henleyho na hudbu je široký. Jeho práce s Eagles i sólová tvorba ovlivnily nespočet umělců, jeho hlas a písně souzní s posluchači po celém světě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.