Barry Manilow: Mandy

16. červen 2022

Frank Sinatra v 80. letech prohlásil, že jeho nástupcem v oblasti muziky, kde vynikne plný a ohebný vokální projev, je zpěvák Barry Manilow

Manilow se narodil v New Yorském Brooklinu a získal zde dobré hudební vzdělání. Byl vyhodnocen jako nejlepší student a známe- li jeho krásný hlas, zdá se pozoruhodné, že se zpočátku protloukal v různých profesích. Začínal na poštovním oddělení, studoval obor reklamy a stal se televizním a divadelním producentem. Dva roky strávil v kabaretu, odkud se už už chystal odejít, když ho jedna zpěvačka požádala, zda by jí neposkytl klavírní doprovod na konkurzu. Zde se seznámil s Bette Midler, pozdější velkou pěveckou hvězdou. Ta ho požádala o spolupráci na jejích deskách a také turné. Když si po jeho skončení dala zpěvačka roční odpočinek, Manilow koncertoval sám a snažil se prosadit vlastní repertoár.

Skladba Mandy, se v r. 1975 vyšplhala na první místo. Zpěvák se stal celosvětovou hvězdou, a když v r. 1979 vydal album Manilow Magic, deska se udržela v hitparádě 151 týdnů. V r. 1981 se během dvou hodin prodalo 78 tisíc lístků na jeho turné v Anglii.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio