Bay City Rollers: Saturday Night

10. červen 2024

Bay City Rollers je skotská popová skupina, která dosáhla největší popularity v 70. letech. Během poměrně krátkého období, přezdívaného rollermania byli na celém světě idoly náctiletých. Bay City Rollers se v dobách své největší slávy těšili obrovskému úspěchu, když po celém světě prodali 120 milionů desek.

Navzdory svému jménu nepocházela skotská skupina Bay City Rollers z Bay City v Michiganu. Hudební tradice spíše říká, že skupina, původně pojmenovaná Saxons, hodila šipku na mapu Spojených států a přistála na Bay City. Pak si změnili jméno. A tak si něco povězme o fenoménu zvaném Rollermanie, který v 70. letech uchvátil svět.

Bay City Rollers vznikli v Edinburghu v roce 1966. Skupina se stala ikonou dospívajících fanoušků po celém světě. Její chytlavé popové hity a charakteristické kostkované oblečení byly neodmyslitelnou součástí jejich image. Rollermanie dosáhla vrcholu v polovině 70. let, kdy fanoušci po celém světě šíleli po Bay City Rollers. Tento fenomén byl srovnatelný s Beatlemanií o dekádu dříve. Fanoušci skupiny, známí jako "Rollerholics," plnili koncertní sály, čekali na skupinu před hotely a sledovali každý jejich krok.

Mezi jejich největší hity patří písně jako "Bye Bye Baby," nebo "Saturday Night." Právě "Saturday Night" dosáhla prvního místa v americkém žebříčku. Rollermanie byla více než jen hudební záležitostí – byla to kulturní vlna, která ovlivnila módu a životní styl mladých lidí.

Bohužel, jak už to bývá, sláva Bay City Rollers začala koncem 70. let uvadat. Interní konflikty a změny v hudebním průmyslu vedly k poklesu jejich popularity. Přesto jejich hudba zůstává živá a dodnes má své věrné fanoušky. Rollermanie však nebyla jen o hudbě a módě. Byla to doba, kdy se mladí lidé cítili spojeni prostřednictvím své oblíbené skupiny a její hudby. Bay City Rollers zanechali trvalý odkaz a jejich hity zůstávají oblíbené i po několika desetiletích.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio