Beatles: A Hard Days Night

17. prosinec 2023

V roce 1964 požádal režisér legendárního filmu Perný den, Richard Lester, hlavní protagonisty snímku Paula McCartneyho a Johna Lennona o napsání písničky na téma výroku Ringo Starra - tak to byl zas perný den. Domníval se, že tento úkol jim zabere přibližně týden. Jaké ale bylo jeho překvapení, když mu Beatles hned druhý den dodali jeden z nejslavnějších hitů 20. století.

V gramofonovém průmyslu dojde čas od času k tomu, že album nějakého slavného hudebníka nebo skupiny dosáhne milionového zisku, i když 99 procent posluchačů z něho zatím neslyšela ani notu. Zaslouží se o to renomé interpretů, kdy si je posluchač jistý tím, že na desce nenajde nic špatného. Málokdy k něčemu takovému dojde i ve filmovém průmyslu. Ale i tam lze něco takového objevit.

Když se natáčení prvního filmu skupiny Beatles blížilo do finále, nechala gramofonová firma vylisovat půl milionu soundtracků, tedy desek z písničkami z filmu Perný den. LP bylo poskytnuto rádiím a ohlas byl tak pozitivní, že počet objednávek dosáhl v šedesátém čtvrtém roce od čtvrtka 25. července do pondělka milion objednávek, a po týdnu dokonce dva miliony. Kina v Evropě a Americe objednala více než 1700 kopií filmu. Perný den se tak, ještě než se dostal na plátna kin, stal ziskovým. Beatles se dostavili i na dvě hlavní premiéry, a to 6. července v Londýně a po té 10. července v rodném Liverpoolu. Postupem času se film dostal i do Československa, kde byl rovněž hojně navštěvovaný.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.