The Beatles a singl I Feel Fine

V souvislosti s největší legendou moderní hudby, skupinou Beatles se často mluví o jejich experimentování v nahrávacích studiích. V jaké skladbě s tím začali, vám prozradí Zdeněk Raboch ve Hvězdách, hitech, legendách. Napovíme, že od vydání přelomového hitu, právě dnes uplynulo 55 let.

27. listopadu v 1964 roce vydali Beatles poslední singl tohoto roku, s písničkou I Feel Fine. O zpětné vazbě na začátku skladby I Feel Fine se zpočátku mluvilo jako o chybě, která se bezděčně objevila během natáčení. Celá záležitost byla však záhy uvedena na pravou míru a majitelé desky dostali ujištění, že se jedná o promyšlený krok, který vedl k použití tohoto elektronického efektu.

Později se o něm mluvilo jako o prvním nahrávacím experimentu Beatles. Celý snímek je založen na bluesových parafrázích, ale nic depresivního z něho není slyšet, jak tomu u tohoto druhu muziky často bývá.

Brouci natočili písničku devětkrát, než dosáhli kýženého výsledku. Singl se hned vyšplhal na 1. místo a setrval tam šest týdnů.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.