Beatles: All My Loving

Na začátku roku 1964 se Beatles vypravili na své první turné do Ameriky. Na jejich první vystoupení v tamní televizi se dívalo 73 milionů lidí. Ale došlo i k dalším zajímavým událostem...

Když v lednu 1964 koncertovali Beatles ve Francii, jejich muzika zde, hlavně v tisku, vzbudila značné rozpaky. Hlavně tisk pojal jejich hudbu velice negativně a různě je urážel. Nejčastějším slovem, kterým hodnotil výkony Beatles, byl termín odepsanci. Když se v následujícím měsíci vypravili za oceán do Ameriky, situace se částečně opakovala. Ale skutečně jen částečně. 7. února, kdy na letišti JFK vystoupili Brouci z letadla, se strhlo něco, co tam ještě neviděli. Jekot tisíců fanoušků prý byl tak intenzivní, že nebyl slyšet ani zvuk startujících letadel. A to byl jen začátek toho, co se od té doby odehrávalo na jejich turné po celém světě. Když se ale Beatles ocitli v místnosti, kde měli poskytnout interview, média rozhodně nebyla tak nadšená jako natěšení fanoušci venku. Skoro všichni byli toho názoru, že jde o bublinu, kterou jsou oni povoláni propíchnout.

Druhý den Beatles požádali organizátory turné, zda by se nemohli podívat do čtvrti Harlem. Tam bylo legendární divadlo Apollo, proslavené koncerty jejich hudebních vzorů. Za zmínku rovněž stojí setkání s moderátorem Edem Sullivanem v jeho show. Ten po poslechu jejich písniček poznal, že se jedná o výborné muzikanty a slíbil jim, že uvede jejich koncert na stadionu Shea v následujícím roce.

Jednou ze skladeb, se kterou Beatles tehdy oslnili svět, byla písnička All My Loving.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.