Beatles: I Feel Fine

29. listopad 2022

V roce 1964 vydala skupina Beatles album Perný den a začala se zajímat o zvukové experimenty. Jednou ze skladeb, o které se v souvislosti s hledáním neobvyklých postupů mluvilo, je písnička I Feel Fine.

27. listopadu 1964 vyšel skupině Beatles osmý singl I Feel Fine. Jednalo se o vydání pro domácí trh. V Americe se písnička prodávala už pět dnů. Na obou stranách Atlantiku záhy obsadila skladba vrcholek hitparády. Zajímavé je, že o necelý měsíc později vyšlo nové LP, kde se pár recenzentů pozastavilo nad tím, že obsahuje několik písniček nepocházejících z autorské dílny Lennon - McCartney, zatímco je k dispozici hit I Feel Fine. Jenže to byla v té době nahrávací politika jak skupiny, tak gramofonové firmy. Beatles měli nápadů na rozdávání a na deskách chtěli mít vždy skladby, které byly premiérové, byť od jiných muzikantů.

Skladba I Feel Fine se natáčela devětkrát a je pozoruhodná využitím zpětné vazby. Zde John Lennon prohlásil, že se jedná o experiment v rockové hudbě na gramofonovém záznamu použitý poprvé, což mu znalci hned vyvrátili, neboť to už použilo několik muzikantů. A ti to okoukali od bluesových veteránů. A samotný Lennon se s největší pravděpodobností nechal ovlivnit skupinou Who, se kterou si zahráli na společné akci.

Hit I Feel Fine vydržel na prvním místě 6 týdnů. V šedesátém čtvrtém roce se skupině Beatles povedlo dosáhnout vrcholu hitparády celkem sedm krát.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.