Beatles: I´m A Loser

4. prosinec 2021

Hudba Beatles náleží k 20. století stejně jako lety člověka do vesmíru, vynálezy rádia a televize, objevení penicilínu nebo Picassovy obrazy. Nikdo nikdy nesložil tolik krásných melodií jako oni.  4. prosince 1964 jim vyšlo album Beatles For Sale.

V šedesátém čtvrtém roce vydali Beatles album Perný den, na kterém byly všechny písničky z jejich vlastní autorské dílny. Název alba, jako by ale zachytil i maximální pracovní nasazení členů skupiny. A tak, když koncem roku začali s natáčením čtvrté LP desky Beatles For Sale, hektická atmosféra kolem koncertů, rozhovorů pro média, skládání písniček a práce ve studiu se musela jasně projevit. Album bylo natáčeno ve volných dnech mezi koncerty a tak není divu, že je ve srovnání s minulými alby označil hudební tisk za krok zpět. Na to, aby byly všechny písničky z jejich vlastní tvorby, nebyl zkrátka čas a pravděpodobně ani síly.

Na druhé straně je ale celá koncepce desky považována za vážnější, včetně toho, že výběrem repertoáru vzpomněli i na staré časy, kdy na tancovačkách hráli hity z repertoáru klasiků rokenrolu jako Little Richard nebo Buddy Holly. Navíc se v tvorbě dvojice Lennon, McCartney začal projevovat vliv Boba Dylana, s nímž se Beatles setkali na konci amerického turné. Jeho vliv, a to jak v textu, tak v použití nástrojů, je podle Lennonových slov cítit nevíce v písničce I´m A Loser.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.