Beatles: Something

18. říjen 2023

Když 29. srpna roku 1966 odehráli Beatles v San Franciscu svůj poslední živý koncert, prohlásil George Harrison v letadle: Tak to bychom měli. Teď už nejsem Beatle. Pravdu ovšem neměl, neboť na legendární skupinu čekala ještě léta tvorby nádherných písniček. Včetně těch umístěných na LP Klub osamělých srdcí seržanta Pepra, které je považováno za nejlepší album v dějinách gramofonového průmyslu.

Na začátku 70. let, po rozpadu Beatles nebyly vztahy mezi Johnem Lennonem a Paulem McCartneym zrovna kamarádské, i když je otázka do jaké míry to bylo pravdivé, a nebo jak moc se o to postaraly bulvární zprávy. Jisté však je, že ten, kdo si zachoval soudnost a optimizmus, který byl tak typický pro Beatles, byl sólový kytarista George Harrison. Vždy byl považován za nejméně nápadného člena kapely a někdy se zdálo, že ho sláva Brouků nijak moc nezasáhla. Jejich odkaz byl stále živý a je vlastně dodnes. Po rozpadu slavné skupiny oživovaly atmosféru té doby nejen jejich nově vycházející kompilace nebo do té doby nevydané skladby, ale i filmy jako Woodstock a další, odehrávající se v období květinového hnutí. A také knižní publikace seznamující s tím, že rock se stal hudbou pro dospělé a vlastně uměleckým oborem. George Harrison byl toho všeho nedílnou součástí.

Na začátku 70. let nazval král swingových zpěváků Frank Sinatra Harrisonovu skladbu Something nejlepší milostnou písní, která byla kdy napsána. Stala se součástí jeho repertoáru, jen si trochu upravil text. To se Harrisonovi zalíbilo natolik, že když ji zpíval na živo, používal Sinatrovu verzi. První verzi hitu Something nahrál Harrison na zkoušku v dubnu 1969. Byla však zamítnuta, neboť trvala skoro osm minut a byly zde různé nedotaženosti, včetně rozpačitého konce. Během dalších měsíců ji Harrison upravoval až se stala, v r. 1969, v rámci Beatles, jeho první skladbou umístěnou na A stranu.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio