Beatles: Yellow Submarine

Je tomu už 59 let. 18. srpna 1962 si bubeník Ringo Starr poprvé zahrál v liverpoolském klubu Cavern jako člen skupiny Beatles. Jeho cesta životem k tomuto životnímu zlomu však nebyla vůbec lehká.

Když se 7. července v roce 1940 rozezněly nad Liverpoolem sirény, mohlo by se někomu zdát, že právě oznámily narození nejslavnějšího bubeníka v dějinách hudby. Bohužel tomu tak nebylo, neboť se jednalo o poplašný signál, oznamující nálet německých bombardérů. Byla druhá světová válka a průmyslový Liverpool byl pro Brity jedním z nejdůležitějších měst. Následovaly další nálety, které usmrtily asi 2 500 lidí, a byla zničena velká část obytných domů.

Ani poválečný život nebyl pro Richarda Starkeyho nijak růžový. Vyrůstal v chudých poměrech v blízkosti doků jen s matkou. Když mu bylo 6 let, strávil 10 týdnů v kómatu v důsledku několika operací. Ale vysvobodila ho muzika. Na kvalitní bubny mu půjčil děda a tak v r. 1959 začal působit ve skupině Rory Storm  and the Hurricanes, kde získal pověst výborného bubeníka. Když Beatles propustili původního hráče na bicí, stal se Ringo služebně nejmladším, ale co do věku nejstarším členem v té době ještě málo známé skupiny. A tak v srpnu 1962 oznámil časopis Mersey Beat zprávu o tom, že Beatles mění bubeníka. 18. srpna 1962 si s nimi poprvé zahrál v klubu Cavern. A když se v dalším měsíci vypravila skupina do hudebního studia v Abbey Road, Ringo byl s nimi. V dalších letech se s ním počítalo i jako se zpěvákem. Nejznámější hit v jeho podání je bezesporu Žlutá ponorka - Yellow Submarine.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.