Během prohlídky Tomáškovy vily uvidíte zaměstnance přímo při práci

27. květen 2022

Přímo naproti obchodnímu domu v Plzni-Doubravce najdeme pozoruhodnou funkcionalistickou stavbu ze 30. let 20. století. Jedná se o Tomáškovu vilu.

Vila má celkem 6 vchodů. U hlavního vchodu z rohu Masarykovy a Moravské ulice příchozí zaujme recepce, která sice nekopíruje původní architektonický plán, ale i tak je zrekonstruovaná ve stylu tehdejší doby. „Velká hala Tomáškovy vily patří k nejhezčím místnostem zde. Najdeme tady dominantu budovy, a to široké mramorové schodiště a typickou funkcionalistickou fontánu obloženou zeleným mramorem,“ popsal v úvodu pracovník pro styk s veřejností Jakub Hablovič.

Vila byla postavena primárně jakožto kancelářská budova firem Karla Tomáška, který byl jejím stavitelem a majitelem. Tomášek zde dokonce bydlel. „Rodina Karla Tomáška si tento dům dlouho neužila, protože v roce 1938 byla nucena z důvodu hospodářské krize tento dům prodat, a to rodině Emanuela Valenty,“ řekl Hablovič.

V současné době je možné po předchozím objednání přijít do vily na prohlídku. „Filozofie současných majitelů je taková, že budova má žít tak, jak žila ve 30. letech, to znamená jako kancelářská budova. Návštěvníci zde uvidí, jak vila stále žije svým funkčním životem, protože zde normálně pracují lidé. Já osobně znám 90% lidí, co se zde pohybují a pracují, a všichni jsme hrdi na to, že můžeme sedět v takto nádherné vile a být její součástí. Jsme rádi, když se na nás někdo přijde podívat i z tohoto pohledu,“ uvedl pracovník.

V roce 1994 byla vila prohlášena za kulturní památku.

Co dalšího třeba návštěvníci v Tomáškově vile uvidí, pokud přijdou na prohlídku? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.