Bělá nad Radbuzou slaví 900 let od první písemné zmínky

16. září 2021 09:55, aktualizováno

Připraven je čtyřdenní program, který začne ve čtvrtek koncertem Kouzelná harfa v srdci Českého lesa v tamním kostele a také atletické závody Bělská míle na školním hřišti. Na závěr čtvrtečního dne je připravený ohňostroj.

„V pátek se mohou příznivci fotbalu těšit na exhibiční utkání mezi domácími a týmem hvězd Jana Bergera. Začátek je v 17 hodin na hřišti u Radbuzy. V městské stodole se pak od 18 hodin uskuteční zahájení výstav Bělá očima dětí a Šikovné bělské ruce, a křest zbrusu nové publikace o historii s názvem Po pěšinách Bělska. Tradiční country večer pak bude patřit Tomáši Linkovi a Přímé lince a kapele Anonymm country,“ uvedla hlavní organizátorka oslav v Bělé nad Radbuzou Blanka Triščová.

Hlavním dnem oslav bude sobota 18. září. „Od 10:30 vysvětíme zrekonstruovanou městskou stodolu a stuhu k městskému praporu a oceníme bělské osobnosti. V čase od 11:30 do 18 hodin se na podiu postupně vystřídají Perutě, Václav Noid Bárta s kapelou, Doga a oblíbený Brutus. Děti se můžou po celý den bavit u stánku plzeňské zoo. Od 14 do 17 hodin bude možné vystoupit třeba i na kostelní věž. Večer se pak přesuneme do kulturního domu na tradiční pouťovou zábavu tentokrát s Carolina bandem, kterou okoření freestylová fotbal show Jana Webera,“ doplnila Blanka Triščová.

Neděle plná hudby

V neděli bude od 9 hodin v kostele Panny Marie Sedmibolestné sloužena mše svatá. O hodinu později čeká místní volejbalistky dvojzápas. V 10:00 začne ve stodole také představení pro děti s názvem Rozpustilý kabaret. Od 14 hodin pak stodolu rozezpívá Veselá trojka. A na 15. hodinu je v místním kostele připraven koncert folkové skupiny Tučňáci. „Navíc mohou návštěvníci od pátku do neděle ochutnat víno a burčák, nebo si zakoupit některý z dárků, které jsou k výročí Bělé vyrobeny, například publikace, pohlednice, puzzle, historické číše nebo keramiku,“ dodala Blanka Triščová.

Bělská pouť

První zmínka o Bělé je z Kosmovy kroniky, kde je uveden rok 1121. Ves vznikla na soutoku Bezděkovského potoka a řeky Radbuzy. Její název je spojován buď se zdejšími slanými prameny, anebo je odvozen od Bílého potoka. Od 13. století v obci převládlo německé obyvatelstvo a vžil se tak název Weissensulz. Do konce 16. století patřila Bělá k panství královského hradu Přimda. V roce 1600 získali Bělou Lamingenové z Albenreuthu. V roce 1614 dostavěli místní tvrz, ke které patřil také pivovar a poplužní dvůr.

„Na rozsáhlé rekonstrukci právě tohoto areálu se v současnosti pracuje. A prvním dokončeným objektem je již zmíněná městská stodola, kde se většina programu oslav odehraje,“ uzavřela Blanka Triščová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio