Bezejmenná kaple ve Vranově dostane své jméno

20. leden 2020 09:30

Ve Vranově u Stříbra opravují jedinou památku v obci. Kaple, jejíž původ není jasný, dosud nemá jméno. To se změní!

Kaplička stojí uprostřed obce. Malý vnitřní prostor se dvěma okénky je vyplněný lavicemi a oltáříkem. Duchovní atmosféru dokreslují na zdech visící svaté obrazy a nezbytný kříž. „Přiznám se, že si nejsem úplně jistá, zda kaplička pochází z 18. století, nebo je ještě starší. Přesný původ a stáří jsme se pokoušeli vypátrat z kronik v tachovském archivu, ale bohužel jsme o kapličce nic nenašli,“ řekla starostka Vranova Kateřina Tomášková.

Zatím se v kapličce podařilo opravit schody a sanaci. Tím práce ale rozhodně nekončí. „Potřeba je opravit vnitřní omítky, zrekonstruovat obrazy, vyměnit okna a dveře. Všechny dosavadní práce byly z části financované z dotací z Plzeňského kraje a z části jsme je hradili z vlastního rozpočtu,“ doplnila starostka.

Prostor u kapličky byl a je oblíbeným místem setkávání

„Občas tu pořádáme poutě, měli jsme tu i faráře. Myslím si, že až kapličku opravíme, provedeme i vysvěcení. Jméno pro kapličku by mohli vybrat místní občané. V roce 2021 máme výročí obce, tak doufám, že do té doby bude vše hotové,“ dodala Kateřina Tomášková.

Občané Vranova opravy kapličky kvitují a jsou rádi, že se obec o své památky stará.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio