Bezpečnost dětí na prvním místě! Na Lochotíně omezili vjezd do ulice před 31. základní školou

1. červen 2022 15:23, aktualizováno

Nové dopravní omezení platí ode dneška v Komenského ulici na plzeňském sídlišti Lochotín. Do zhruba stometrového úseku pod 31. základní školou už nemůžou ve všední dny ráno zajíždět auta.

První plzeňský obvod se rozhodl omezit provoz takzvaných mamataxi v Komenského ulici pod 31. základní školou. Od 1. června nesmějí do stometrového úseku slepé ulice zajíždět auta. Opatření platí ve dnech školního vyučování vždy od 7 do 8 hodin ráno. Obvod k tomuto kroku přistoupil jako první ve městě, důvodem je hlavně bezpečnost dětí. V době, kdy je rodiče přiváželi do školy, tam byla značně nepřehledná situace.

„Ta ulice je slepá a na jejím konci je vchod do družiny. Běžně se stávalo, že rodiče vezli své děti až ke vchodu do družiny a z té úzké uličky pak couvali nebo se tam otáčeli, a to klidně i po chodníku, kudy chodily další děti,“ popsala starostka obvodu Helena Řežábová. „31. škola je opravdu velká a navštěvuje ji kolem 850 dětí. Ráno je tam rušno a často zde vznikala nepřehledná situace. Auta, vyjíždějící nebo couvající z toho krátkého úseku, zdržovala další rodiče. Divila jsem se, proč musí rodiče vézt děti až ke dveřím, těch sto metrů by jistě ušly,“ dodala.

Zástupci prvního městského obvodu situaci dlouhodobě monitorovali a snažili se ji vyhodnocovat. Vzali si také příklad z podobného opatření v pražských Počernicích. „Správa veřejného statku města Plzně situaci projednala s Policí České republiky a Magistrátem města Plzně, který potom úpravu povolil, dali nám tedy za pravdu,“ popsala starostka. Doufá, že lidé budou brát zákaz zodpovědně a že pochopí, že jde především o bezpečnost. Na dodržování nařízení bude dohlížet městská policie. „Budeme nadále monitorovat stav dopravy před školou i v odpoledních hodinách,“ plánovala Helena Řežábová.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio