Billy Joel: Uptown Girl

10. květen 2022

Jedním z nejprodávanějších hudebníků světa v populární hudbě je americký klavírista a zpěvák Billy Joel. Jeho výsledky ve škole však byly tak bídné, že studium dokončil až po dvaceti pěti letech. Ani jeho hudební začátky nebyly valné.

Billy Joel se na žádost svého prozíravého otce, který emigroval z Německa do Ameriky, začal učit hrát na piano. Po té začal účinkovat v newyorských barech, aby pomohl své matce s domácím rozpočtem. V té době ani on, ani nikdo jiný netušil, že ho na odevzdávání hudebních cen časopisu Rolling Stone v r. 1991 vyhlásí Nejlepším hráčem na klávesové nástroje. V době jeho mládí však vůbec nebylo jasné, jakou životní cestou se vydá. Na jedné straně ho okouzlilo televizní vysílání Show Edda Sullivana, kde známý moderátor uvedl skupinu Beatles, ale na straně druhé věnoval hodně času boxu. Když mu na jednom klání zlomili nos, bylo rozhodnuto. Muzika bude na prvním místě, i když na obalu jeho nejvíce ceněného LP The Stranger z r. 1977 vidí majitel desky na stěně visící boxerské rukavice.

Počátky Joelovy kariéry byly rozpačité. Náznak úspěchu se dostavil v sedmdesátém čtvrtém roce, s albem Streetlife Serenade. Již zmíněné LP The Stranger dobylo vrchol hitparády a získalo platinové ocenění. Díky jeho ohlasu se Joel vypravil na turné, zahrnující více než padesát koncertů v USA a v Evropě. Dnes je Billy Joel považován za šestého nejprodávanějšího hudebníka na světě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.