Bílý chléb

Vyzkoušejte recept na vynikající bílý chléb. Buď ho upečete jako veku, nebo ve formě na biskupský chlebíček. A variantou jsou i placky tzv. lepinje. S těmi naděláte spoustu parády.

Ingredience
  • 750 g hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 40 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vlažnou vodu, olej a vykynutý kvásek, který jsme připravili z droždí, cukru, 2 lžic vlažné vody a 1 lžíci hladké mouky. Vypracujeme polotuhé těsto, které přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na dvě poloviny a z každé vytvoříme veku. Pekáč lehce vymastíme a vložíme do něj obě veky. Aby se při pečení nespekly, potřeme je po stranách olejem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C 1 hodinu. Ještě horký upečený chléb potřeme studenou vodou a pod utěrkou necháme vychladnout. Podáváme ho jako přílohu nebo ho použijeme jako toastový chléb.

Komu by se zdálo, že je pečiva z uvedené dávky zbytečně moc a nespotřebovalo by se včas, uděláme ho z poloviční dávky a pak ho pečeme ve formě na biskupský chlebíček. Jde o výbornou přílohu. Plátky chleba můžeme připravit jakou toasty, chutnají lépe, než z kupovaného toastového chleba.

Přidáme-li do těsta o něco více vody, zhruba o 50 ml, vznikne řidší těsto, ze kterého tvoříme placky tzv. lepinje, pečivo podobné našim rozpekům. Lepinje podáváme rozříznuté a plněné placičkami z mletého masa, pleskavicemi. Místo nich se lepinje mohou plnit i čevapčiči. Naplněné se podávají obložené nakrájenou cibulí, ajvarem a kajmakem, který můžeme dobře nahradit pomazánkovým máslem. Vhodným doplňkem jsou i pečené červené papriky.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko