Biodiverzitu do brdských lesů vrací program Živá voda

5. duben 2022 19:52, aktualizováno

Nádrže, rybníčky, tůně nebo napajedla budují v chráněné krajinné oblasti Brdy. Mají zadržet vodu v krajině a stát se domovem nejrůznějších živočichů.

100 milionů korun už investovaly Vojenské lesy a statky do budování nejrůznější vodních ploch. Ty mají pomáhat rozvíjet druhovou rozmanitost, ale také zadržovat vodu v krajině. Třeba v Brdech vznikly nedávno dvě nové vodní nádrže, Klášterka a Hejl. Vznikly jako součást projektu Živá voda.

Několik nových vodních ploch vzniklo i poblíž Dolejšího Padrťského rybníka. „Tady vidíme meandry, které jsou uměle vytvořené a zpomalují tok. Vedou vodu do tůní, kterých je tu celkem osm,“ popsal ředitel divize Hořovice Vojenských lesů a statků David Novotný. „U potoku Klabava jsme vytvořili část tůní, které jsme v posledních letech realizovali z programu Péče o krajinu,“ pokračoval Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Akce stála necelých půl milionu korun a jde o 52 tůní,“ dodal.

Vhodný biotop nejen pro vážky a obojživelníky

Podle Fišera je tento druh mělkých vodních ploch vhodným biotopem pro obojživelníky, kteří se tam mohou rozmnožovat, a jsou také vhodným biotopem pro vodní hmyz, třeba vážky. „Nedochází tady také k uchycování invazivních nebo nepůvodních druhů ryb,“ vysvětlil. Tůně mají podle něj životnost od 10 do 20 let, pak se musí obnovit, stejně jako se musí odbahnit po nějaké době rybník.

Budování různých vodních ploch včetně dvou vodních nádrží Klášterka a Hejl je součástí projektu Živá voda. Ten spustily Vojenské lesy už před sedmi lety. „Za těch sedm let jsme vybudovali na pět desítek takových rybníčků a nádrží a desítky menších děl jako jsou napajedla a tůně. Investovali jsme do této činnosti z evropských prostředků přes sto milionů korun,“ doplnil mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio