Bipolární poruchu je nutné léčit, jinak může mít fatální následky

5. listopad 2019

Dříve se tato porucha nazývala maniodepresivní, střídají se při ní fáze mánií a depresí. Pokud nemocný neužívá léky, dramaticky se zvyšuje pravděpodobnost jeho sebevraždy, potvrzují psychiatr i pacientka s bipolární poruchou.

„Jakmile se toto psychické onemocnění plně projeví, správný lékař by měl pacientovi nasadit léky. Nechci říkat, že bez nich by to ve všech případech skončilo špatně, ale pro mě je dost špatné, že i tak 10 procent lidí s bipolární poruchou spáchá sebevraždu. Když jim nebudeme dávat léky, určitě se jich zasebevraždí mnohem víc, o tom není pochyb,“ objasňuje důležitost medikace doc. MUDr Jan Vevera, Ph.D., přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

„Určitě bych všem, kteří u sebe mají podezření na bipolární poruchu, poradila, aby zašli za odborníkem a nesnažili se s tím bojovat sami. Čím dřív se přijde na to, co člověku je, tím dřív se může léčit. Když už potom diagnóza je stanovena, je třeba nevysazovat léčbu a snažit se přijmout skutečnost, že jsem nemocný,“ vzkazuje paní Dana, která se s bipolární poruchou potýká od útlého mládí a má tedy se životem s ní bohaté zkušenosti.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio