„Blíže ke Skále, blíže,“ zve Dům historie Přešticka

29. říjen 2018 14:07

Až do 18. listopadu je v Domě historie Přešticka k vidění výstava o hradu Skála. Kdysi mocný hrad, dnes majestátná zřícenina, je ukrytý v Černém lese mezi Radkovicemi a Zálesím u Přeštic.

Přeštičtí muzejníci se rozhodli připomenout slavné dějiny této hradní památky v roce, kdy si připomínáme 700 let od první písemné zmínky o hradu Skála. Ten byl postaven Vilémem z Rýzmberka, neboli ze Skály, někdy ve 2. polovině 13. století a stal se rodištěm slavného rodu pánů Švihovských z Rýzmberka, jimž patřily také například hrady Švihov či Rabí. Výstava je věnována nejen slavným zakladatelům a držitelům hradu, ale také jeho stavební historii, archeologii, tématu středověkého loupežnictví a vojenské historii. Především pak tehdejším palným zbraním.

Na své si přijdou i milovníci hradních záhad, pověstí a strašidel. Opravdovou chloubou výstavy je replika středověké bombardy - těžkého obléhacího děla. To připomíná, že právě před hradem Skála bylo poprvé v českých dějinách zaznamenáno použití palné zbraně, a to v už v roce 1399. Podobu hradu v dobách jeho největší slávy si návštěvníci připomenou hned na dvou výstavních modelech. Doprovodnou akcí je prezentace papírových modelů českých hradů z dílny Libora Marka, Andrey Huclové a Jana Bednáře a dokumentární film Libora Marka o Skále.

V pokladně muzea je možné zakoupit další materiály k historii hradu: publikaci, vystřihovací model, kreslený komiks Strašidla na Skále od Elišky Markové a drobné turistické předměty. Výstava Blíže ke Skále, blíže je otevřena do 18. listopadu 2018 v Domě historie Přešticka (Třebízského 24, Přeštice) vždy od úterý do pátku od 9 do 17 hodin a o víkendu a o svátcích mezi 14 a 17 hodinou.

Pokud se rozhodnete navštívit kdysi mocný hrad Skála, můžete zvolit červenou turistickou trasu nebo cyklotrasu 2188A. Od autobusové zastávky v Radkovicích je něco málo přes 1 kilometr.

autor: Michaela Svobodová
Spustit audio