Blondie: The Tide Is High

2. červenec 2022

Skupina Blondie byla založena v roce 1974 v New Yorku. V té době s nimi hrál český muzikant Ivan Král. Největší pozornost však na sebe vždy přitahovala zpěvačka Debbie Harry. 

Pokud některý z náctiletých zvolí punk za svůj životní názor a styl, většinou to u rodičů nevyvolá kdovíjaké nadšení. Šokujícím a provokativním zjevem bojuje punk proti normám a konvencím. Punkrock se hudebně vrací k počátkům rokenrolu. Jde o využívání jednoduché melodie a ostrého, často satirického textu. Původně se ovšem punkové hnutí zakládalo na tom, že člověk by měl být sám sebou. I v tomto žánru najdeme kapely, které vstoupily do hudební historie. Zajímavé navíc je, že některé po vizuální a částečně i hudební stránce, bychom za zástupce tohoto hnutí nepovažovali. Žádné roztodivné účesy, spínací špendlíky, nášivky na bundách.

Jednou z takových kapel jsou Blondie. Ti z výše zmíněné hudby vycházeli, ale postupem času na sebe nechávali působit jiné hudební žánry. Pohledná zpěvačka skupiny Blondie Debbie Harry, jejíž zjev byl často srovnáván s Marylin Monroe prohlásila, že jejich písničky jsou jako výlety. Pokaždé se vypravíme někam jinam. A hudební publicisté píší o jejich snažení jako o vtipném a nakažlivém rocku. Zpěv Debbie Harry demonstruje věrohodnost a vyzrálost v podání.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio