Blood, Sweat & Tears: Spinning Wheel

6. říjen 2022

Skupina Blood, Sweat & Tears prošla četnými proměnami s různým obsazením a zahrnuje širokou škálu hudebních stylů. Její zvuk spojil rockovou, popovou a soulovou hudbu a bigbandem a zároveň přidal nápady z klasické hudby a jazzu.

V r. 1967 byla vydána nejslavnější gramofonová deska v historii nahrávacího průmyslu. Klub osamělých srdcí seržanta Pepra, kterou nahráli Beatles. Nezůstalo však jen u tohoto počinu a dnes je tento rok, považován, když ne za jeden z nejplodnějších, tak určitě nejzajímavějších v dějinách hudby. S vynikajícími alby se v r. 1967 mohli pochlubit také Buffalo Springfield, Cream, Pink Floyd, Doors a dokonce i veterán Frank Sinatra.

Událost, která iniciovala vznik dnešního pořadu, se zdá být v porovnání s výše zmíněnými hudebními počiny bezvýznamná. Nicméně vznik jedné z nejzajímavějších kapel v historii stojí rozhodně za to vzpomenout. V r. 1967 byla založena skupina Bllood, Sweat & Tears. Jednalo se o hudební skupinu z New Yorku později proslavenou kombinací dechových nástrojů s rockovou instrumentací. Kromě původní hudby měli Blood, Sweat & Tears v repertoáru originálně pojaté skladby rockových a popových muzikantů, a také jazzmana Thelonia Monka. Nebo i zástupců tzv. vážné hudby. I když se nejednalo o něco zbrusu nového, publiku se líbilo inovativní podání hudby. V průběhu 70. let začal zájem o skupinu, kterou prošly desítky muzikantů slábnout, ale ještě ve 21. století je o ní občas slyšet v souvislosti s koncertní nebo charitativní činností. Hit Spinning Wheel je z r. 1968 a pěvecký part obstaral zpěvák David Clayton-Thomas.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio