Bohemia Sekt zmodernizoval stáčecí linku za 80 milionů korun. Naplní 12 tisíc lahví za hodinu

10. říjen 2024 08:15

Modernizaci stáčecí linky dokončila ve Starém Plzenci společnost Bohemia Sekt. Investice za více než 80 milionů korun je největší za posledních 20 let. Modernizovaná linka spotřebovává méně energie a vody, a je tak šetrnější k životnímu prostředí. Navíc ušetří i pracovní sílu, protože linku časem zvládne obsluhovat jen jeden člověk namísto původních dvou.

12 tisíc lahví za hodinu

"Novou stáčecí linku jsme vyměnili za dvě pomalejší stroje. Každý uměl 6 000 lahví za hodinu. A nyní veškerou výrobu 12 000 lahví za hodinu děláme na novém plniči," popisuje technický ředitel společnosti Ondřej Pecha.

Linka je komfortnější na obsluhu, na jednom displeji zaměstnanci kontrolují všechno, co se plnění týká. Zařízení sama zvládnou říct, kde je nějaký problém. Linka se používá na plnění veškerých produktů od nejmenších lahviček 0,25, po velké lahve jeden a půl litru. Do budoucna by v Bohemia Sektu chtěli stáčet šumivá vína i do plechovek.

Do konce letošního roku chce firma zavézt další novinku, totiž tzv. předtlakování pomocí dusíku. "Je to inertní plyn, takže budeme mít lepší uhlíkovou stopu," vysvětluje Ondřej Pecha. Dosud se k předtlakování používá oxid uhličitý.

Zmodernizovaná linka zvládne i nealkoholické verze nápojů, o které je čím dál větší zájem. "Na jedné straně vidíme klesající trend spotřeby tichých vín. Je to v jednotkách % v celé Evropě, možná dokonce i na celém světě. Ale zase na druhou stranu je rostoucí trend spotřeby nealkoholických variant, ať už tichých nebo šumivých vín. Tomu chceme do budoucna věnovat zvýšenou pozornost," říká ředitel firmy Ondřej Beránek.

Společnost kromě samotné výroby obhospodařuje i 560 ha vinic. Letos ale kvůli počasí sklízí nižší úrodu, než je běžné. "Letošní sklizeň hroznů na Moravě začala o tři až čtyři týdny dřív, než je standardem. Hrozny po velmi suchém létě postrádaly dostatek tekutin i ve svém obsahu. Pak jsme se také potýkali s deštivým počasím a samozřejmě do celkové úrody se promítlo i poškození jarními mrazy. Letošní sklizeň je co se týče kvality velmi dobrá, ale bohužel co se týče množství, tak velmi slabá, dodává ředitel společnosti Ondřej Beránek.

autoři: Martina Klímová , iko
Spustit audio