Borůvky jsou královny bobulovin

25. červen 2021

Borůvky jsou nejen chutné, ale také zdraví velmi prospěšné a to v mnoha oblastech. A dokonce i odvar z lístků borůvek je léčivý.

"Bobuloviny jsou jednou z nejpřínosnějších potravin pro člověka. Jsou to multivitamíny, multiminerály. A borůvky jsou přímo kouzelné," řekla ve vysílání nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Lochotín Jaroslava Kreuzbergová.

Plody borůvek působí protiprůjmově a dezinfekčně, to platí i pro brusinky. Dále borůvky obsahují zinek a měď, tedy podporují imunitní systém. "I čaj z listů borůvek se dá využít, zlepšuje činnost slinivky," dodala.

Jaká další témata jsme probírali s dietní sestrou? Stravování při Crohnově chorobě, dráždivý trakčník, škodlivost vietnamských instantních polévek a také podávaní vajíček naměkko dětem.

autoři: Veronika Albrechtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.