Boyz II Men: I'll Make Love to You

14. prosinec 2022

Představujeme jednu z nejlepších vokálních kapel na světě - skupinu Boyz II Men.

Encyklopedie nás poučí o tom, že výraz A cappella je hudba nebo vystoupení zpěváka či pěvecké skupiny bez instrumentálního doprovodu. Nebo skladba, která má být takto provedena. Tento termín pro vokální hudbu bez doprovodu se používá zhruba od 19. století, i když způsob provedení je starý jako lidstvo samo.

Jednou ze současných skupin, které si na tomto způsobu muzicírování postavily kariéru, je těleso Manhattan Transfer, které vystoupilo v rámci festivalu Jazz bez hranic i v západních Čechách, a také soubor zpěváků z Philadelphie Boyz II Men. Ti své procítěné balady zpívali zpočátku, tedy v 90. letech, jako kvartet do té doby, kdy je ze zdravotních důvodů jeden člen opustil. Kdo by si dnes, kdy se členové skupiny mohou pochlubit úspěchy, které jsou srovnatelné s Beatles nebo Elvisem Presleym, pomyslel, že začínali zkoušet na školních toaletách a nárožích ulic, z nichž jedna Boyz II Men Boulevard dnes nese jejich jméno. Ale to bylo v době jejich vzniku v r. 1985. Dnes jsou považováni za fenomenální vokalisty a stali se vzorem pro chlapecké skupiny na celém světě. Mimo jiné se mohou pochlubit tím, že jejich hity strávily na prvním místě v hitparádě 50 týdnů. Jedním z nich byla skladba I'll Make Love to You.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.