Brigádníci si letos mohou vydělat i 160 korun za hodinu

5. červen 2018

Blíží se léto, mimo jiné i doba brigád. Podnikatelé potřebují lidi, kteří budou prodávat zmrzlinu, provázet turisty nebo kompletovat výrobky. Často potřebují také pracovníky, kteří zastoupí jejich kmenové zaměstnance na dovolené. Pomoci jim mohou hlavně studenti, kteří mají prázdniny.

Najít brigádu letos může být snazší než v minulých letech. „Oproti roku 2017 jsme zaznamenali zvýšený počet nabídek brigád o 10 až 15 procent. Nejčastěji poptávají firmy brigádníky do skladů či logistických center. Velmi žádaní jsou také brigádníci na pokladny v supermarketech,“ potvrdil ředitel personální agentury Adecco Ondřej Wysoglad.

Podobně situaci na trhu brigád popisuje jednatel firmy Brigády v Plzni Lukáš Krásný: „Práce je hlavně v super a hyper marketech a ozývat už se začínají také výrobní podniky.“

Kdo hledá brigádu, měl by si ale pospíšit, volná místa totiž podle pracovníků kaváren, restaurací nebo výrobních firem rychle mizí.

Víc brigád za více peněz

I když někteří brigádníci ještě neví v jakém oboru by měla brigáda přesně být, o svém výdělku mají většinou představu poměrně jasnou.  Za svoji práci chtějí minimálně sto korun za hodinu. Díky dlouhodobému nedostatku pracovních sil si letos mohou brigádníci podle zástupců personálních a pracovních agentur vydělat i mnohem víc. „ Odměny na některých pozicích vzrostly dokonce až o dvacet procent,“ řekl Ondřej Wysoglad.

Podle Lukáše Krásného je viditelný nárůst platů dokonce meziměsíčně: „Do konce května braly pokladní ještě 100 korun na hodinu, dnes je to u některých firem i 135 Kč.“

A najdou se i firmy, které nabízejí letos brigádníkům na hodinu 160 a více korun.

autoři: lum , jik
Spustit audio