Budou v Kolovči větrné elektrárny? Rozhodne referendum

25. únor 2022 18:00, aktualizováno

Obyvatelé Kolovče na Domažlicku budou v sobotu hlasovat o větrných elektrárnách. Plánuje je tam karlovarská Společnost Meridian Nová energie s.r.o. a fungovat by měly minimálně 20 let.

Investor a předkladatel projektu nabízí Kolovči finanční kompenzace. Podle propozic, které městys zveřejnil na svém webu, se jedná o dva 150 metrů vysoké tubusy. Stát by měly na okraji Kolovče, jeden kilometr od zastavěného území směrem na Nové Dvory u Močerad. Zastupitelstvo a vedení městyse chce, aby se k této nabídce vyjádřili lidé v referendu.

Problematika větrných elektráren lidi v Kolovči rozděluje. Někteří se veřejně odmítají vyjádřit, jiní váhají, část je proti a část je naopak pro jejich výstavbu. „Jsme proti já i celá moje rodina, moje rodina je ze Sokolovska a máme s elektrárnami zkušenost,“ uvedla Alexandra. Paní Anna zatím o tématu nic neví, rozmyslí se a půjde k referendu. Jiní obyvatelé se obávají hluku větrných elektráren nebo zohyzdění krajiny. Například opoziční zastupitel Radek Anderle uvedl, že elektrárny budou zasahovat do vzhledu krajiny.

Energie levnější nebude, budou kompenzace

„Smlouva o spolupráci nepočítá s tím, že by místní občané měli díky provozu elektrárny levnější energie,“ upřesnil starosta Kolovče Václav Pergl. Městys hospodaří s ročním rozpočtem 15 milionů korun a po stavbě elektrárny by mohl získat finanční kompenzace od investora. „Celkově by šlo o 23 milionů korun, které by byly rozděleny do dvaceti let a použily by se na rozvoj obce,“ řekl zastupitel Kolovče Jan Ludvíkovský.

Zástupci Kolovče proto vyzývají občany, aby přišli k referendu v co možná nejhojnějším počtu a vyjádřili tak svůj názor. Pokud by se hlasování nezúčastnil dostatek obyvatel, rozhodlo by o stavbě elektrárny zastupitelstvo.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio